Bijzondere vergadering 26 augustus 2019 afscheid burgemeester A.W. Hiemstra

afscheid-ambtsketting-002.jpgdinsdag 27 augustus 2019 16:11

Je moet maar durven. Als geboren Fries, burgemeester worden in een Gronings stadje dat op weg is naar haar eerste herindeling ooit en dat ook nog midden in het aardbevingsgebied ligt. Een stadje vol dege degelkhaaid en wille vast as stoal woar rusteg waarkt en wuilt t volk en woar men tonge sprekt in richt en slichte toal.....

Er was direct een klik tijdens het sollicitatiegesprek in het Provinciehuis en unaniem zagen wij als vertrouwenscommissie het wel zitten met jou en jij met ons natuurlijk. In het begin was het even aan elkaar wennen, een nieuwe voorzitter van het presidium en de gemeenteraad, die dingen toch net iets anders doet, maar er was het onderlinge vertrouwen en de wil om samen het beste voor onze stad en haar inwoners te zoeken.

Voor mij was er even een dipje naar aanleiding van de motie over het buitengebied die op een bijzondere wijze niet door ging, maar voortschrijdend inzicht heeft alsnog deze motie werkelijkheid laten worden en we hebben er weer wat van geleerd. Appingedam mag dan klein zijn en in het hoge noorden liggen, maar een constante stroom van hoogwaardigheidsbekleders heeft in jou ambtsperiode een bezoek gebracht aan ons stadje. Zelfs zijne majesteit heeft het behaagd door jou begeleid een rondgang door de wijk Opwierde te maken en dat allemaal in verband met de gevolgen van de gaswinning voor onze stad en onze inwoners.

Als burgemeester heb je diverse portefeuilles onder je beheer gehad, maar door de gevolgen van de gaswinning en de bestuurlijke puinhoop die er daarna is ontstaan, is er onevenredig veel tijd gaan zitten in overleggen en reizen naar Den Haag en zijn andere zaken die je vast graag wat meer aandacht had willen geven blijven liggen. Ook dit is een gevolg van de gaswinning en eentje waar nooit veel aandacht voor is en ik kan mij voorstellen dat het je soms frustreerde. Hier en nu wil ik je een groot compliment geven over hoe je Appingedam en de aardbevingsregio hebt vertegenwoordigd in het land en in de media.

Je was hard op weg om een bekende Nederlander te worden vanwege de vele optredens op de landelijke televisie en natuurlijk de stunt met de letters “I Amsterdam”. Persoonlijk spijt het me niks dat dat niet is doorgegaan, maar goed, Appingedam kreeg weer veel aandacht en de toeristen weten ons steeds meer te vinden zeker ook door jou voortdurende promotie van onze stad. Je hebt natuurlijk aan het begin van je waarnemende periode in Appingedam gedacht dat het een mooie rustige gemeente zou zijn, zeer geschikt om het vak van burgemeester te proeven en te oefenen. Het is al met al best heftig geweest door de grote onderwerpen die er spelen en door wat het met de mensen hier doet.

Je was erbij als er uitgelegd, bemiddeld, gesust en getroost moest worden, als een echte burgervader en we gaan je missen, zeker weten. En stiekem denk ik dat je vast nog wel eens zult terugdenken aan je periode hier en aan deze unieke gemeenteraad. Nu ga je het hectische Appingedam verlaten en wordt je burgemeester van de gemeente Aa en Hunze. De naam alleen al roept bij mij het beeld op van een rustig, ontspannen meanderend beekje, dat haar weg zoekt door het mooie Drentse land, maar dat kan iets te maken hebben met de vernoemde watertjes en het waterschap met bijna dezelfde naam.

Anno Wietse je kwam, je zag en je won onze harten en zo zal het vast ook gaan in je nieuwe gemeente. Ze boffen maar met jou.
Wij van de ChristenUnie Appingedam wensen jou voor de toekomst al het goede toe samen met allen die je lief zijn en bovenal wensen we jou Gods onmisbare Zegen toe in je werk en in je priveleven. Het ga je goed.

Ina Schenkel-Zandvoort.
Deze bijdrage is hier terug te zien en te beluisteren.

De grote foto is uit het bericht van de Eemskrant.

de kleine foto is van Gemeente Appingedam in twitterbericht.

Labels

« Terug