Raadslid Ina Schenkel-Zandvoort: "Even bijpraten"

Pasen grafsteen.jpgwoensdag 08 april 2020 21:39

Dit jaar is een heel bijzonder jaar aan het worden. Dachten we vorig jaar nog aan dit jaar als het laatste jaar van de zelfstandige gemeente Appingedam, nu is dat naar de achtergrond geschoven en gaat het alleen nog maar over het coronavirus....

Zo snel kan alles veranderen.

Natuurlijk gaan alle voorbereidingen en overleggen over de aanstaande herindeling achter de schermen gewoon door en zullen er in november de verkiezingen zijn maar ondertussen staat de wereld op z’n kop.
Wie had ooit kunnen denken dat thuis werken en thuis les geven en krijgen zo snel werkelijkheid zou worden en dat het ook nog lukt over het algemeen. Behalve het zo veel mogelijk thuis blijven en buiten de voorgeschreven afstand houden is er voor mijn man en mij niet zoveel veranderd als niet meer werkenden.

De raadsvergaderingen gaan digitaal en dankzij een noodwet kunnen besluiten ook digitaal genomen worden en zo blijft onze gemeentelijke democratie in stand zonder dat we de deur uit hoeven. We werken wat in de tuin, halen boodschappen en gaan wat wandelen of fietsen en houden ons aan de voorschriften. 

Veel groter is de impact op huishoudens met kinderen waar vaak de ouders thuis moeten werken terwijl de kinderen digitaal les krijgen en opdrachten moeten maken en daarbij hulp nodig hebben. Of in gezinnen waar ouders in de zorg werkzaam zijn of in de andere beroepen die dit land draaiende houden en waar ze elke dag opnieuw alles geven en daarbij bloot staan aan besmetting. Waar het werk zwaar is en er nauwelijks tijd is voor het verwerken van alles wat ze meemaken op het werk. Een behoorlijke test voor de onderlinge verhoudingen en het incasseringsvermogen. Heel begrijpelijk dat de spanningen hoog kunnen oplopen en het trieste resultaat laat zich lezen in de toename van geweld in gezinnen. 

Ook moet ik denken aan de families die dierbaren verloren hebben of waarvan familieleden op de IC’s liggen. Vreselijk dat je er niet bij kunt zijn en op afstand moet blijven, hartverscheurend dat de laatste gang vaak in eenzaamheid is.
Ook voor wie in verpleeghuizen en verzorgingshuizen wonen is het een zware tijd. Geen bezoek en geen knuffel en zwaaien achter ramen. Mooi om te zien dat er op veel creatieve manieren toch iets georganiseerd wordt om de sleur te doorbreken en contact te houden.

Mocht u toch graag eens met iemand willen praten of heeft u ergens hulp bij nodig dan wijs ik graag op een paar mooie initiatieven. In Appingedam kunt u terecht bij info@aswa-welzijn.nl  tel. 0596-623315 of bij nietalleen.nl tel.0800-1322  

Op internet lezen we de meest bizarre uitleggen over het waarom van deze pandemie. De complottheorieën vliegen ons om de oren en ook vanuit de christelijke wereld komen er diverse verklaringen langs. Zelf heb ik geen idee van het waarom en het waartoe en daar ga ik me ook niet over uitlaten.

Wat ik wel weet is dat we in de stille week voor het paasfeest zitten en dat we aanstaande zondag weer mogen gedenken dat onze Heer is opgestaan uit de dood. Door Zijn sterven en opstaan heeft Hij ons het leven weer gegeven. Hoe het er verder na deze crisis ook uit zal zien, voor mij staat één ding vast en dat is dat Hij er bij zal zijn en dat Hij heeft beloofd dat Hij ons rust zal geven (Matteüs 11:28) en daar vertrouw ik op.

Goede en gezegende paasdagen gewenst en blijf gezond. 

IMG_9192.JPG

Ina Schenkel-Zandvoort. 

Labels

« Terug