PERSBERICHT: Oplossing voor Hart van Opwierde Appingedam

kabzeel.jpgdonderdag 03 september 2020 13:09

Minister Kajsa Ollongren over het akkoord: ”Met elkaar maken wij het nu financieel mogelijk dat ook in het Hart van Opwierde sloop en nieuwbouw plaatsvindt. De ongelijkheid in deze buurt is hiermee tot een einde gekomen. Daar hebben we met zijn allen hard voor geknokt en ik ben blij dat deze bewoners nu een goed toekomstperspectief hebben.”

Er is een oplossing gevonden voor het Hart van Opwierde in Appingedam. Dat is goed nieuws voor de bewoners van 337 woningen. Zij krijgen namelijk in het kader van het versterkingsprogramma een nieuwbouwwoning. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft in samenwerking met de gemeente Appingedam, Nationaal Coördinator Groningen (NCG), Woongroep Marenland en Woonstichting Groninger Huis hierover afspraken gemaakt.  

2.jpg

Minister Kajsa Ollongren over het akkoord: ”Met elkaar maken wij het nu financieel mogelijk dat ook in het Hart van Opwierde sloop en nieuwbouw plaatsvindt. De ongelijkheid in deze buurt is hiermee tot een einde gekomen. Daar hebben we met zijn allen hard voor geknokt en ik ben blij dat deze bewoners nu een goed toekomstperspectief hebben.”

Het Hart van Opwierde zit ingeklemd tussen het noordelijke en zuidelijke deel van Opwierde. Daar zitten bewoners in het versterkingsproces voor sloop en daarna nieuwbouw van hun woning. Tot nu toe wisten bewoners van het Hart van Opwierde nog niet of, hoe en wanneer hun woning versterkt ging worden.  

IMG_9195.JPG

Wethouder Annalies Usmany-Dallinga: "Ik ben blij dat er een einde is gekomen aan de jarenlange onzekerheid voor deze inwoners. De 337 gezinnen in het Hart van Opwierde zien dag in dag uit de bouwwerkzaamheden vanuit hun voor- en achtertuin. Samen met het ministerie en NCG hebben we alles op alles gezet om tot een goede oplossing te komen. Gelukkig is die oplossing er nu."

Het gaat om de volgende straten:

  • Wethouder Huismanlaan
  • Secretaris Holscherlaan
  • Meester A.T. Voslaan
  • Wethouder Olthoflaan
  • Ippiusstraat
  • Placiusstraat
  • Burgemeester Klauckelaan: nummers 20 t/m 54
  • Opwierderweg (drive-in woningen)
  • Graaf Edzardstraat (drive-in woningen)

foto met alle betrokkenen gemaakt in centrum Kabzeël door Jan Zeeman.
foto minister Ollongren en wethouder Annelies Usmany door Jan van Heerde.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nicolien Tolk,
communicatieadviseur versterkingsopgave via: 06-50073881, n.tolk@appingedam.nl.

Reactie ChristenUnie op doorbraak voor “Het vergeten hoekje”.
IMG_9192.JPG

Ina Schenkel:

In de vergadering van de raadscommissie van 12 maart 2020 wordt voor het eerst door de bewoners aandacht gevraagd voor het hoekje van Opwierde dat vergeten is in het versterkingsplan van Appingedam. Bij de inspectie van hun huizen in 2017 hebben ze te horen gekregen dat hun huis onveilig is en daarna werd het stil.

Na drie jaar wachten zijn ze in actie gekomen, en hoe!!!

Inspreken, uitleggen, brieven schrijven, aandacht vragen in de regionale en landelijke pers, grote makelaarsborden in de wijk, een Facebook pagina met interviews enz. enz. en dit alles op een bijzonder respectvolle manier. Wij als raadsleden van Appingedam hebben ook direct via onze lijnen aandacht gevraagd bij onze volksvertegenwoordigers in Den Haag met als resultaat moties van verschillende  partijen om tot een oplossing te komen. En nu, een half jaar later is er de doorbraak, ook deze 337 vergeten woningen in Opwierde krijgen sloop/nieuwbouw. Een grote opluchting en een felicitatie waard.

Als raadslid van de gemeente Appingedam ben ik blij dat wij als volksvertegenwoordigers een steentje hebben kunnen bijdragen aan de oplossing voor deze inwoners die zich niet gehoord en gesteund voelden.

En nu maar hopen dat er tempo gemaakt gaat worden met de versterking want nog veel teveel Groningers wonen in een onveilig huis en wachten.

Ina Schenkel-Zandvoort, raadslid ChristenUnie Appingedam.

Labels

« Terug